Διαδικτυακή Συνάντηση με τον συγγραφέα – Διονύση Λεϊμονή

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 οι μαθητές της γ’ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με πρωτοβουλία της φιλολόγου τους, Κικής Ιντζεβίδου υποδέχθηκαν στην ηλεκτρονική τους τάξη έναν βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Διονύση Λεϊμονή και γιόρτασαν μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών με ειλικρίνεια και απλότητα ανέφερε ότι είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και ότι τη χρησιμοποιεί καθημερινά αλλά δε συγκρίνεται με τα βιβλία γιατί «είναι κάτι διαφορετικό, είναι σκέψεις, είναι ένας θησαυρός που μας εισάγει στα μυστικά της ζωής». Τόνισε, επίσης, ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να επιλέξουν βιβλία της αρεσκείας τους και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουν ευκαιρίες στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο, που αφήνει τα παιδιά να ταξιδέψουν ακόμη και σε συνθήκες εγκλεισμού.
Στη συνέχεια υλοποίησε με τους μαθητές ένα εργαστήριο, δημιουργικής γραφής κατά το οποίο οι μαθητές, με τη δική του βοήθεια, επιχείρησαν να γράψουν ιστορίες με ζώα που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους, με αφορμή το απόσπασμα από το βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Τα ζα», που διδάχθηκαν στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του σχολείου. Τέλος έδωσε το μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου λέγοντας ότι «η γραφή είναι φωνή, είναι λύτρωση, τη χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση για να νιώσουμε ωραία, μπορεί να εκφράσει τα μύχια συναισθήματα του καθενός από εμάς, είναι κάτι μαγικό, ένα όπλο που δεν προκαλεί καταστροφές αλλά φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο».
Οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη διαδικασία που άλλαξε την καθημερινότητά τους και τους γέμισε ευχαρίστηση μέσα από την επαφή τους με έναν συγγραφέα που ένιωσαν ότι αγαπάει πολύ την τέχνη της γραφής και το βιβλίο γενικότερα και θέλει αυτή την αγάπη του να τη μεταδώσει και στους μαθητές. Και σήμερα τα κατάφερε! Ευχαριστούμε θερμά τον Διονύση Λεϊμονή και του ευχόμαστε να συνεχίσει να γράφει χαρίζοντας μας υπέροχες εμπειρίες μέσα από ονειρικά ταξίδια.
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό, στη νερένια πολιτεία… Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.) Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7,5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Είναι τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων (Κε.Βι.Μα.Συ), τακτικό μέλος του Ελληνικού τμήματος (ΙΒΒΥ) του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου και πρώην ειδικός γραμματέας του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων. Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007, «Το μυστικό της Δαγκάνας(Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009), «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009 (επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος, 2017), «Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις (Ήρα Εκδοτική, 2013), “Το δέκατο έβδομο κιβώτιο”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), “Το τέταρτο αλογάκι”, σειρά “Περιστέρια”, (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), «Δημιουργική γραφή στην τάξη –Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων (Εκδόσεις Γράφημα, 2018) και «Ο θαλασσοσφυριχτής» (Αρτέον Εκδοτική, 2018).Τον Μάη του 2015 το παιδικό του μυθιστόρημα «Το δέκατο έβδομο κιβώτιο» βρέθηκε υποψήφιο στα βραβεία αναγνωστών του Public για το 2015, ενώ την ίδια χρονιά στις 2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου –ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. ΄Εχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.