Μήνυμα Ειρήνης από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Με στίχους, χρώματα και νότες για την Ειρήνη τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους ηχηρό και μελωδικό μήνυμα Ειρήνης στον κόσμο από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο παιδείας και πολιτισμού.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης του Άξονα 1 και του πολιτιστικού προγράμματος «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο European School Radio» – που υλοποιείται για δέκατη συνεχή χρονιά στο σχολείο με συντονίστρια τη φιλόλογο, Χαρά Σκουμποπούλου. Συνδέεται, επίσης, με τα διδακτικά αντικείμενα νεοελληνικής – αρχαίας γλώσσας και λογοτεχνίας, μουσικής και καλλιτεχνικών.

Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου την περίοδο αυτή μελετούν το αγαπημένο λογοτεχνικό έργο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ – με το οποίο ο συγγραφέας το 1943 εν μέσω β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έστελνε το πιο δυνατό μήνυμα φιλίας κι αγάπης στον κόσμο – και οι μαθητές της γ΄ γυμνασίου διδάσκονται το Α΄ Στάσιμο της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ελένη» που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές κραυγές της αρχαιότητας.

Σέβη Γεωργιάδου, Ξανθή Χονδού – Χιλλ, Χαρά Σκουμποπούλου
απαγγελίες μαθητών

Με αφόρμηση τα λογοτεχνικά έργα αλλά και τη σύγχρονη επικαιρότητα της βίας μαθητές και καθηγητές με «όπλα» τους τα μουσικά όργανα και τη φωνή τους απήγγειλαν ποιήματα για την ειρήνη και την αγάπη σημαντικών ποιητών αλλά και δικά τους μέσα από τα οποία ξεδιπλώνεται η ομορφιά της ειρηνικής ζωής και καταδικάζεται ο πόλεμος αλλά και κάθε μορφής βία. Οι απαγγελίες, που πλαισιώνονταν κυρίως από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μαθητών, προκάλεσαν συγκίνηση και ευαισθητοποίησαν τους μαθητές, οι οποίοι στο δεύτερο μέρος της δράσης αποτύπωσαν τα συναισθήματα και τα μηνύματά τους φιλοτεχνώντας εικαστικά έργα με θέμα την παγκόσμια ειρήνη. Μεγάλο ενδιαφέρον στους μαθητές προκάλεσε η δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν που αφορούσε τη δημιουργία οριγκάμι γερανών μέσω των οποίων έστειλαν μηνύματα ειρήνης εμπνεόμενοι από τη συγκινητική ιστορία της Σαντάκο Σασάκι – συμβόλου των αθώων θυμάτων της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Οι οριγκάμι γερανοί θα αποσταλούν το επόμενο διάστημα στο Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών στη Χιροσίμα.

Οριγκάμι γερανοί
Οριγκάμι γερανοί
κατασκευή οριγκάμι γερανών

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία της βραβευμένης Ναουσαίας ποιήτριας, Ξανθής Χονδρού -Χιλλ η οποία έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στην ποίηση. Η ποιήτρια απήγγειλε το ποίημά της «Σπορά της Ειρήνης» με το οποίο πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο ποίησης σε διεθνή διαγωνισμό και αναφέρθηκε στις πηγές της έμπνευσής της για τη συγγραφή του που έχουν σχέση με τις αρχές της Ειρήνης, όπως τις είδε, βίωσε και δίδαξε με τον τρόπο του ο Ινδός πνευματικός ηγέτης και πολιτικός, Μαχάτμα Γκάντι, ο στρατιώτης της ειρήνης.

Η βραβευμένη ποιήτρια Ξανθή Χονδρού – Χιλλ

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε και ο τέταρτος διαγωνισμός απαγγελίας ποίησης στον οποίο συμμετείχαν με ενθουσιασμό οι μαθητές με στόχο να αυξηθεί η διαδραστικότητα.

Τη δράση άνοιξε το κιθαριστικό σύνολο «Παράλλαξη» του σχολείου μας το οποίο ερμήνευσε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας και σταθερού συνεργάτη στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βασίλη Βαλαβάνη, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει. Δείτε εδώ κι εδώ βίντεο.

Κιθαριστικό σύνολο “Παράλλαξη”
Κιθαριστικό σύνολο “Παράλλαξη”

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε μαθητής της γ΄ γυμνασίου ο οποίος ερμήνευσε ποντιακό τραγούδι με αντιπολεμικό μήνυμα καθώς και η ροκ μπάντα του β1 γυμνασίου που για πρώτη φορά εμφανίστηκε μπροστά σε κοινό ερμηνεύοντας το τραγούδι “For Whom the Bell Tolls” του συγκροτήματος Metallica το οποίο έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα καθώς προβάλλει τη ματαιότητα του πολέμου. Η μπάντα ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους αλλά και την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Δείτε εδώ το βίντεο.

Μπάντα β΄ γυμνασίου

Ευχαριστούμε την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Πρόληψης «Πρόσβαση» Ν. Ημαθίας, Σέβη Γεωργιάδου, για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε στη δημιουργία των αρχικών σχεδίων των εικαστικών έργων της δράσης κατά τη διάρκεια τρίωρου εικαστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, για την ενεργό συμμετοχή της στη ραδιοφωνική καμπάνια ποίησης που είναι σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την παρουσία της στην εκδήλωση.

Τρίωρο εικαστικό εργαστήριο με την κοινωνική λειτουργό, Σέβη Γεωργιάδου
Δεν έχω ανάγκη από χρήματα της Άλντας Μερίνι – Απαγγελία Σέβης Γεωργιάδου

Ευχαριστούμε, τέλος, την φιλόλογο ειδικής αγωγής, συνεργάτιδα στο πολιτιστικό πρόγραμμα, Βικτορία Γαζγάζη, τον καθηγητή μουσικής, Αντώνη Σαρακατσιάνο,  για τη συνοδεία πιάνου σε απαγγελίες μαθητών, την εικαστικό του σχολείου, Κατερίνα Ιορδανίδου, η οποία καθοδήγησε τους μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών προκειμένου να ολοκληρώσουν τα εικαστικά έργα, τον υποδιευθυντή, Γιάννη Μπαλιάκα για τη σημαντική βοήθειά του στην τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης και όλους τους καθηγητές που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης με κάθε τρόπο αλλά και όλους τους μαθητές για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Το επόμενο διάστημα όλο το υλικό θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio στο πλαίσιο ραδιοφωνικής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2022 και τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη.

Όταν κλείνει ένα στρατόπεδο… ανοίγει ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού!

Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργικούς μαθητές και τις μαθήτριές μας!

Πλούσιο υλικό για το θέμα της ειρήνης και του πολέμου μπορείτε να βρείτε και στο ιστολόγιό μας: http://notesgiatineirini.blogspot.gr/

Σχεδιασμός/συντονισμός δράσεων – εμψύχωση: Χαρά Σκουμποπούλου

Ραδιοφωνική καμπάνια ποίησης για την Ειρήνη

Οπτικοακουστικό υλικό ραδιοφωνικής καμπάνιας ποίησης για την Ειρήνη

Σπορά της Ειρήνης – Ποίηση- Απαγγελία Ξανθής Χονδρού Χιλλ
Οραματίζομαι του Γιώργου Θέμελη – Απαγγελία Μαρίας Τσίλη, β΄ γυμνασίου
Επίλογος (Φυσάει) Τάσου Λειβαδίτη, απαγγελία Γιώργου Μαϊόβη, γ΄ γυμνασίου
Μουσικό Σύνολο β1 γυμνασίου
α1 γυμνασίου
Το δέντρο της αγάπης
Μικρός Πρίγκιπας, β΄ γυμνασίου
Το δέντρο της αγάπης γέμισε ποιήματα
Οραματίζομαι, β2 γυμνασίου
Οραματίζομαι, α2 γυμνασίου

,

Αναμνηστικό βίντεο εικαστικών δράσεων