“Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί” έστειλε τα μηνύματά του από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

“Το δεντράκι που δεν ήθελε να στολιστεί” άγγιξε με τη συγκινητική ιστορία του τις καρδιές μικρών και μεγάλων που παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας το πρωί της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2022.

Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας

Το παραμύθι της Βεροιώτισσας μουσικού – συγγραφέα, Πόπης Φιρτινίδου, παρουσιάστηκε δραματοποιημένο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας από τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, που αποτελείται από μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Ζωντάνεψε μπροστά στους θεατές η ιστορία ενός δέντρου που φύτρωσε τυχαία αλλά δεν άργησε να έρθει σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα της κοπής των δέντρων την περίοδο των Χριστουγέννων. Τι μπορεί να σκέφτεται αυτό το δέντρο; Τι το διαφορετικό έχει από τα άλλα δέντρα; Με ποιους έρχεται σε επαφή και ποιοι είναι οι δεσμοί που καλλιεργούνται ανάμεσά τους;

Ακολούθησε συζήτηση με τους μικρούς θεατές – οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δραματοποιημένη αφήγηση – την οποία συντόνισε με επιτυχία η μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Μάγδα Τομπουλίδου, που ανέλαβε τη διασκευή του παραμυθιού και τη σκηνοθεσία. Εκφράστηκαν τα συναισθήματα των παιδιών αλλά κι εντοπίστηκαν τα δυνατά μηνύματα του παραμυθιού, όπως της αλληλεγγύης, της φιλίας, της επώδυνης ενηλικίωσης, του χωρισμού, της βίας, της βάναυσης συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι στη φύση και της εγκληματικής εκμετάλλευσής της που έχει γίνει συνηθισμένος τρόπος ζωής.

Στη συνέχεια οι μικροί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους ηθοποιούς – μαθητές αλλά και να τραγουδήσουν μαζί τους επί σκηνής τα κάλαντα με τη συνοδεία πιάνου. Τέλος η δράση ολοκληρώθηκε με την αποτύπωση των μηνυμάτων του παραμυθιού και των συναισθημάτων των παιδιών σε χαρτόνια αλλά και την προσφορά γλυκισμάτων καθώς κι ενός αντιτύπου του παραμυθιού ως χριστουγεννιάτικου δώρου με την ευχή να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο αλλά και να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω δημιουργικές δράσεις στο σχολείο τους. 

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι τα παιδιά στην έναρξη ενημερώθηκαν για το Μουσικό Σχολείο από τον υποδιευθυντή, Γιάννη Μπαλιάκα.

Η δράση σχεδιάστηκε από τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας υπό την καθοδήγηση της μαθηματικού, Μαρίας Κωστοπούλου, που έχει την ευθύνη του συντονισμού της περιβαλλοντικής ομάδας και της φιλολόγου, Χαράς Σκουμποπούλου, η οποία συμμετέχει στην παιδαγωγική ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο: Τα δέντρα του σχολείου μας και της πόλης μού μιλούν για την ιστορία τους” που υλοποιείται τη φετινή χρονιά στο σχολείο.

Τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας

Ευχαριστούμε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις που ακολούθησαν μετά την παρουσίαση του παραμυθιού, τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας, Στάμο Σωτήρη και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, Διδασκάλου Μαρία, Πετρομελίδη Μιχάλη, Δαβόρα Αντώνη και Σολάκογλου Δημήτρη. 

Ευχαριστούμε τη συγγραφέα – μουσικό, Πόπη Φιρτινίδου, για το εξαιρετικό έργο της, το οποίο μας ενέπνευσε αλλά και για το μήνυμα το οποίο μας προώθησε, καθώς λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας για την πρωτοβουλία που πήραν για τη βιωματική δράση. Ευχόμαστε σε όλες και όλους “Καλές Γιορτές” και “Καλές Αναγνώσεις”!

Οι συντελεστές της βιωματικής δράσης
Το βίντεο της δραματοποίησης του παραμυθιού
Μήνυμα συγγραφέα, Πόπης Φιρτινίδου