“Το ταξίδι της συνύπαρξης” – Συνεργασία Μουσικού Σχολείου Βέροιας με το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένας κύκλος συναντήσεων μεταξύ του σχολείου μας και του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Βέροιας με στόχο την συνύπαρξη παιδιών τυπικής και ειδικής εκπαίδευσης. 12 μαθητές/τριες μας της Α’ και Β’ Λυκείου συνεργάστηκαν με 12 μαθητές/τριες του ΕΝΕΕΓΥ-Λ.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 5 συναντήσεις.

1η συνάντηση: 21/11/2022

Την αρχή του προγράμματος σηματοδότησε η επίσκεψη στον χώρο του σχολείου μας της κοινωνικής λειτουργού του ΕΝΕΕΓΥ-Λ, κας Ελένης Μανωλοπούλου. Αφού ενημέρωσε τα παιδιά για την αναπηρία, συζήτησε μαζί τους διάφορους προβληματισμούς, αλλά και απορίες. Τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ενδιαφέρον, αλλά και συγκινητικό βίντεο, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι ενσυναίσθησης για την αναπηρία.

2η συνάντηση: 1/12/2022

Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το σχολείο μας οι 12 μαθητές/τριες του ΕΝΕΕΓΥ-Λ. Τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους και έπαιξαν παιχνίδια αλληλεπίδρασης, όπως την «μπάλα γνωριμίας», αλλά και το «πορτρέτο».

3η συνάντηση: 5/12/2022

Η 3η ημέρα δράσεων του προγράμματος είχε καλλιτεχνική χροιά. Τα παιδιά του ΕΝΕΕΓΥ-Λ ήρθαν εφοδιασμένα με χρώματα και πινέλα και μετατρέψαμε όλοι μαζί την αίθουσα εκδηλώσεων σε καλλιτεχνικό εργαστήριο. Σε έναν μεγάλο καμβά ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να ζωγραφίζουμε την «σκακιέρα της συνύπαρξης», αποτυπώνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας σε σχήματα και χρώματα.

4η συνάντηση: 15/12/2022

Η Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική μέρα. Αφού ολοκληρώσαμε τον καμβά με την «σκακιέρα της συνύπαρξης», παίξαμε το παιχνίδι με τα μπαλόνια όπου αποτυπώσαμε τα συναισθήματά μας για την συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά και για την συνύπαρξη με άτομα με αναπηρία. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στον χώρο του σχολείου μας, αλλά και μουσικές νότες στην αυλή.

5η συνάντηση: 19/12/2022

Η ολοκλήρωση του προγράμματος «Το ταξίδι της συνύπαρξης» επιστεγάστηκε από την επίσκεψή μας στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ. Το πρωί της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου είχαμε την χαρά να βρεθούμε στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ όπου ξεναγηθήκαμε στους χώρους και τα εργαστήρια του σχολείου, δημιουργήσαμε μαζί χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, τραγουδήσαμε και δοκιμάσαμε τα υπέροχα γλυκά που μας είχαν ετοιμάσει οι φίλοι/ες μας. Με ένα παιχνίδι ερωτήσεων έγινε και η αποτίμηση της δράσης και η αξιολόγηση της από τους μαθητές/τριες.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σαμαρά Αικατερίνη Ράμου Νίνα