Επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ

Την Τρίτη 4/4/2023 οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στα πλαίσια του μαθήματος της φιλοσοφίας και του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται φέτος στο σχολείο, «Σκέψου σαν φιλόσοφος – Μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας», συνοδευόμενοι από τις φιλολόγους τους, Κυριακή Ιντζεβίδου και Ελένη Φλαμπουλίδου.

Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο ιστορικό, Παλιό και στο Νέο κτίριο της Φιλοσοφικής από την Δρ. Εμμανουέλα Γούναρη, μέλος του Ειδικού και Διδακτικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν τις βιβλιοθήκες  όλων των τμημάτων, είδαν σπάνια βιβλία και περιοδικά, κάθισαν για λίγο στα έδρανα των αμφιθεάτρων για να παρακολουθήσουν ένα μάθημα ψυχολογίας που διεξάγονταν, έγιναν για μια μέρα φοιτητές. Η εμπειρία τους μοναδική και ανεπανάληπτη!

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ρητό που αναγράφεται στην είσοδο του Παλιού κτιρίου της Σχολής, «ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ» που σημαίνει «Θυσίαζε στις Μούσες και τις Χάριτες». Θυσίασε στις γνώσεις αλλά και στο πνεύμα, στην επιστήμη αλλά και στην τέχνη. Με άλλα λόγια, όπως τόνισε η κυρία Γούναρη, πρέπει να καλλιεργούμε όχι μόνο το μυαλό μας αλλά και την ψυχή μας. Είναι αναγκαίο να μπορούμε να σκεφτόμαστε αλλά και συνάμα να νιώθουμε. Μόνο έτσι ο άνθρωπος είναι ολοκληρωμένος, μόνο έτσι είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!

Ευχαριστούμε την κυρία Γούναρη για την ξενάγηση και ευχόμαστε να είναι συχνές τέτοιες επισκέψεις που βοηθούν τους μαθητές να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο  την αξία των ανθρωπιστικών γνώσεων και επιστημών, την συμβολή τους στην διαμόρφωση της ανθρώπινης σκέψης και την εξέλιξη των κοινωνιών και των πολιτισμών αλλά και τη χρησιμότητα τους στην καθημερινή τους ζωή που τόση ανάγκη έχουν σήμερα.