Η γ΄ γυμνασίου στην παράσταση “Ερωτόκριτος” του ΚΘΒΕ

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των δύο τμημάτων του Γυμνασίου μας στο πλαίσιο των μαθήματος της Νεοελληνικής και Αρχαίας Λογοτεχνίας και του Θεάτρου στη Μονή Λαζαριστών προκειμένου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση που ανεβάζει η Εφηβική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ‘’Ερωτόκριτος’’ του Βιτσέντζου Κορνάρου με πρωτοβουλία της φιλολόγου, Χονδραντώνη Εύης.

Ο «Ερωτόκριτος» , το κορυφαίο κείμενο της κρητικής Αναγέννησης, αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό έργο μεγάλου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης αποσπάσματα του οποίου συμπεριλαμβάνονται στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ’ Γυμνασίου που οι μαθητές μελέτησαν το προηγούμενο διάστημα.  Ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο που οδηγεί τους δύο νέους σε μια σειρά από περιπέτειες μέσα από τις οποίες εντέλει θα μεταμορφωθούν.

Η θεατρική παράσταση ενθουσίασε τους μαθητές οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Αρετούσα να διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές – ποιητές τους οδήγησαν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπήδησαν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες έγιναν χορευτικοί αγώνες, οι καντάδες τραγουδήθηκαν με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική πρωτότυπη σύνθεση, με στοιχεία σύγχρονης μπαρόκ μουσικής, ερμηνεύτηκε ζωντανά από πιάνο, τσέλο και drums.

Η παράσταση δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής: όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα στη μουσική, αυτή που αντηχεί συνεχώς από τις λέξεις και που αποτελεί, ταυτόχρονα, ουσιαστικό μέσο της ίδιας της πλοκής του έργου. Η ρυθμικότητα του λόγου και των σωμάτων συνθέτουν  μια συνολική εμπειρία που στοχεύει καταρχάς στις αισθήσεις.

Το έργο ενσωματώνει ένα ποίημα γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για θεμελιώδη ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών και όχι μόνο. (πηγή)

Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι φιλόλογοι των τμημάτων, Σκουμποπούλου Χαρά και Νικολαΐδης Αντώνης καθώς και ο καθηγητής κιθάρας, Βαλαβάνης Βασίλης.

Ευχαριστούμε το ΚΘΒΕ για τα θεατρικά προγράμματα παλιότερων παραστάσεών του που μας δώρισαν προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε με τους μαθητές μας!

Περισσότερα για την παράσταση και τους συντελεστές διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ.