Χριστουγεννιάτικες ιστορίες κάτω από το δέντρο

Το να μαθαίνουν τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απολύτως φυσικό

Ένα διαφορετικό μάθημα λογοτεχνίας με αφορμή το διήγημα “Να ‘σαι καλά δάσκαλε” του Γιώργου Ιωάννου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι μαθητές/τριες του β2 τμήματος του γυμνασίου το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου 2023 με εμψυχώτρια την καθηγήτριά τους, Χαρά Σκουμποπούλου στο πλαίσιο της δράσης του Άξονα 1 της ΑΕΕ “Μάθε ολιστικά, ζήσε ευτυχισμένα”.

Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες του στολισμού της αίθουσας και του χριστουγεννιάτικου δέντρου υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών του δωδεκαήμερου.

Βίντεο δράσης

Μόλις ολοκληρώθηκε ο στολισμός του δέντρου και της αίθουσας οι μαθητές συγκεντρώθηκαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έπαιξαν ένα παιχνιδόλεξο με τίτλο: “Αλυσίδα λέξεων” που σκοπό είχε να ανασύρουν μνήμες με αφορμή το δωδεκαήμερο.

Στη συνέχεια με υλικά τις λέξεις και τη φαντασία τους έπλασαν μια χριστουγεννιάτικη ηχοϊστορία αξιοποιώντας ποικίλες αφηγηματικές τεχνικές και εκφραστικά μέσα που μαθαίνουν στο μάθημα της λογοτεχνίας αλλά και τις μουσικές τους γνώσεις.

Συνεχίζοντας απόλαυσαν μια διαδραστική αφήγηση του βεργιώτικου παραμυθιού “Τσικαΐμ Τσικαΐμ” το οποίο είναι γραμμένο στο βεργιώτικο ιδίωμα. Το παραμύθι εμπεριέχεται στο βιβλίο της αείμνηστης Βεροιώτισσας λαογράφου, Βούλας Χατζίκου, Βεργιώτικες ιστορίες και παραμύθια και είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή με τίτλο: “Οδηγός μας η παράδοση” στο Μαθητικό Ραδιόφωνο από μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας της σχολικής χρονιάς 2012 – 2013.

Τέλος ακολούθησε συζήτηση με αφορμή το παραμύθι προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδέες, τα έθιμα και η ζωή στην παλιότερη εποχή και πολλά άλλα που αυθόρμητα οι μαθητές θέλησαν να σχολιάσουν.

Διάχυτος ήταν ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μαθητών που φανέρωνε ότι απόλαυσαν πραγματικά το μάθημα!