Γνωρίστε το Μουσικό Σχολείο Βεροίας 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

                                                                                    ΜΑΪΟΣ 2014

          Τι είναι το Μουσικό Σχολείο;

   Το Μουσικό Σχολείο ανήκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περιλαμβάνει γυμνάσιο και λύκειο. Τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας αναφέρονται σε μαθήματα γενικής ( όπως σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια ) και μουσικής παιδείας. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα είναι 42 ωρών. (29 ώρες μαθημάτων Γενικής και 13 μουσικής παιδείας)

         Γιατί να επιλέξω το Μουσικό Σχολείο ;

   Η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου σχολείου αφορά γονείς και μαθητές που αγαπούν τη μουσική και επιθυμούν να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Αφορά μαθητές που θέλουν να κοινωνικοποιηθούν και να εργασθούν συλλογικά αλλά και προσωπικά σε ένα δημιουργικό σχολικό περιβάλλον.

   Στο Μουσικό Σχολείο οι εφηβικές ανησυχίες βρίσκουν ασφαλείς και   δημιουργικές διεξόδους.

–  Πώς γίνεται η εγγραφή – πρέπει να έχω μουσικές γνώσεις ;

Στις 23 Ιουνίου 2014 οι υποψήφιοι μαθητές θα εξετασθούν από καλλιτεχνική επιτροπή που ορίζει ο περιφερειακός διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αιτήσεις υποβάλλονται στο Μουσικό Σχολείο από 10 έως 31 Μαΐου 2014.      

Η εξέταση αφορά μουσικές ικανότητες και όχι απαραίτητα γνώσεις. Οι θεματικές ενότητες στις οποίες αξιολογούνται οι υποψήφιοι είναι : Ρυθμός, ακουστική και φωνητική ικανότητα, και διάκριση ηχοχρωμάτων. Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας θα διοργανώσει συναντήσεις προσομοίωσης εξετάσεων για τους υποψήφιους μαθητές.

Οι επιτυχόντες μεταγράφονται το Σεπτέμβριο από τα γυμνάσια στα οποία γράφτηκαν με βάση την κατανομή των αποφοίτων δημοτικού.

Πώς συνδέεται το Μουσικό Σχολείο με την τοπική κοινωνία ;

             Οι μαθητές μας συμμετέχουν σε πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνει το ίδιο, ο Δήμος Βέροιας, η ΚΕΠΑ του Δήμου αλλά και άλλοι φορείς, με μεγάλη ποικιλία μουσικών συνόλων, ευρωπαϊκής και ελληνικής μουσικής. (Βέροια Εύηχη πόλη, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, διοργάνωση Επετειακών Εορτών κ.λ.π. ). Συνεργάζεται άριστα με τοπικούς φορείς με ανάλογο περιεχόμενο σπουδών (Δημοτικό Ωδείο κ.λ.π.)

– Τι προοπτικές έχουν οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων ;

΄Ό,τι και των άλλων τύπων λυκείου όσον αφορά όλες τις πανεπιστημιακές σχολές. Πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις ανώτατες μουσικές σχολές, αφού στο λύκειο όπως και στο γυμνάσιο οι μαθητές διδάσκονται 13 ώρες την εβδομάδα μαθήματα μουσικής παιδείας. ΄Εχει επίσης θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας το πλαίσιο ώστε οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα μέσα από ειδικές διαδικασίες αξιολόγησης.

–   Πού βρίσκεται το Μουσικό Σχολείο ;

       Στεγάζεται προσωρινά στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου-Εσπερινών σχολείων Βέροιας. ΄Εχει διατεθεί από το Δήμο Βέροιας οικόπεδο περίπου 11 στρεμμάτων στο Ταγαροχώριο για την ανέγερση σύγχρονου διδακτηρίου. Οι διαδικασίες χαρακτηρισμού του ως σχολικού χώρου προχωρούν με καλούς ρυθμούς.

Η μεταφορά των μαθητών γίνεται δωρεάν με αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, ανάλογα τον τόπο κατοικίας.