“Il était une fois la Méditerranée” – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μεσόγειος

Το σχολείο μας την φετινή χρονιά και συγκεκριμένα οι μαθητές – τριες των Γαλλικών τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄Λυκείου συμμετέχει στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Il était une fois la Méditerranée” – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μεσόγειος – που γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον περιβαλλοντικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών για τη συνεχή μόλυνση της λεκάνης της Μεσογείου, καθώς αυτή έχει τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης θάλασσας του κόσμου, με πλαστικά και κάθε είδους σκουπίδια και απόβλητα! Όπως καταδεικνύει η έρευνα αλλά και οι επισημάνσεις από τις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η πλειονότητα των πλαστικών που επιπλέουν στη Μεσόγειο είναι σακούλες και μπουκάλια τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 450 χρόνια για να αποσυντεθούν με κίνδυνο εξαφάνισης της θαλάσσιας ζωής. Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στα παιδιά από την καθηγήτρια των Γαλλικών του σχολείου, κα Μαριάννα Λούκα, με διάφορες προβολές και εργαστήρια εκμάθησης γαλλικού λεξιλογίου και ειδικής ορολογίας.

Στις 13 Μαρτίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η υπεύθυνη του προγράμματος αυτού κ. Athena Missios, εκπαιδευτικός, μορφωτική υπεύθυνη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, η οποία έκανε ειδικό εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη Γαλλική Γλώσσα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί της στη γλώσσα που μαθαίνουν, να θέσουν ερωτήσεις και να δημιουργήσουν προτάσεις – σλόγκαν για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στα γαλλικά αλλά και να τραγουδήσουν το κατ΄ εξοχήν εμβληματικό τραγούδι «Μεσόγειος- En Mediterrannee του Georges Moustaki στα γαλλικά και στα ελληνικά υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Μουσικής, κ. Βαλαβάνη Βασίλη.