Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019 στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Η Ευρωπαική Ημέρα Γλωσσών 2019 στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 το Μουσικό Σχολείο Βέροιας συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Γλωσσών με εργαστήρια και βιωματικές δράσεις στις ώρες των τριων ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο σχολείο μας.

                                          

Από το 2001 το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 26 Σεπτέμβρη ως γιορτή της γλωσσικής πολυμορφίας της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι στόχοι της Ευρωπαίκής Ημέρας γλωσσών όπως αναφέρονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να διατηρηθεί αλλά και να εμπλουτισθεί η γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων των ανθρώπων σε περισσότερες των δυο γλωσσών αλλά και η ενθάρυνση της δια βίου εκμάθησης γλωσσών εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό είτε τις σπουδές είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γλώσσες :

ü      Υπάρχουν μεταξύ 6.000 και 7.000 γλώσσες στο κόσμο – που μιλιούνται από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 189 ανεξάρτητα κράτη.

ü      02Υπάρχουν περίπου 225 γηγενείς γλώσσες στην Ευρώπη – περίπου το 3% του συνόλου των γλωσσών του κόσμου.

ü      03Οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου μιλιούνται στην Ασία και την Αφρική.  

ü      04Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου είναι δίγλωσσος ή πολύγλωσσος, δηλαδή, μιλάει δυο ή περισσότερες γλώσσες. 

ü      05Στην καθημερινή τους ζωή, οι Ευρωπαίοι όλο και περισσότερο συναντούν ξένες γλώσσες. Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί περισσότερο ενδιαφέρον για τις γλώσσες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. 

ü      06Πολλές γλώσσες διαθέτουν 50.000 λέξεις ή περισσότερες, αλλά ο κάθε ομιλητής συνήθως γνωρίζει και χρησιμοποιεί μόνο ένα μικρό αριθμό από όλο το λεξιλόγιο: στην καθημερινή επικοινωνία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες λίγες εκατοντάδες λέξεις.

ü      07Οι γλώσσες βρίσκονται σε συνεχή επαφή μεταξύ τους και επηρεάζουν η μια την άλλη με πολλούς τρόπους: στο παρελθόν η Αγγλική είχε δανειστεί λέξεις και εκφράσεις από πολλές άλλες γλώσσες, ενώ σήμερα υπάρχουν Ευρωπαϊκές γλώσσες, που δανείζονται πολλές λέξεις από την Αγγλική.  

ü      08Το βρέφος τον πρώτο χρόνο της ζωής του αρθρώνει πολλούς φωνητικούς ήχους. Στην ηλικία περίπου του ενός έτους εκστομίζει τις πρώτες κατανοητές λέξεις. Γύρω στα τρία χρόνια σχηματίζει σύνθετες προτάσεις, ενώ στην ηλικία των πέντε ετών το παιδί κατέχει αρκετές χιλιάδες λέξεις.

ü      09Η μητρική γλώσσα είναι συνήθως η γλώσσα που κάποιος γνωρίζει καλύτερα και χρησιμοποιεί περισσότερο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν οι «τέλειοι δίγλωσσοι» που μιλούν δυο γλώσσες εξ’ ίσου καλά. Συνήθως, όμως, οι δίγλωσσοι δεν εμφανίζουν ακριβή ισορροπία μεταξύ των δυο γλωσσών τους.  

ü      10Η διγλωσσία παρέχει πολλά πλεονεκτήματα: κάνει την εκμάθηση των άλλων γλωσσών ευκολότερη, ενισχύει τον τρόπο σκέψης και ενθαρρύνει τις επαφές με τους άλλους ανθρώπους και τους άλλους πολιτισμούς. 

ü      11Η διγλωσσία και η πολυγλωσσία εμπεριέχουν, επίσης, οικονομικά οφέλη: προσφέρεται πιο εύκολα εργασία σε όσους μιλούν αρκετές γλώσσες και οι πολύγλωσσες εταιρείες έχουν ένα καλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τις μονογλωσσικές.

ü      12Οι γλώσσες σχετίζονται μεταξύ τους σαν τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες Ευρωπαïκαίς γλώσσες ανήκουν στη μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. 

ü      13Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες ανήκουν σε τρεις ευρείες ομάδες: τη Γερμανική, τη Λατινογενή και την Σλαβική.

ü      14Η Γερμανική οικογένεια γλωσσών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δανική, τη Νορβηγική, την Σουηδική, την Ισλανδική, τη Γερμανική, την Ολλανδική, την Αγγλική, την Εβραϊκή.

ü      15Οι Λατινογενείς γλώσσες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Ιταλική, τη Γαλλική, την Ισπανική, την Πορτογαλική, τη Ρουμανική.

ü      16Οι Σλαβικές γλώσσες περιλαμβάνουν τη Ρωσική, την Ουκρανική, τη Λευκορωσική, τη Πολωνική, την Τσεχική, την Σλοβάκικη, την Σερβική, την Κροατική, τη Μακεδονική, τη Βουλγάρικη και άλλες.

ü      17Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές γλώσσες χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Μερικές Σλάβικες γλώσσες χρησιμοποιούν το Κυριλλικό. Οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Γεωργιανοί και οι Εβραίοι έχουν το δικό τους.

ü      18Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν ένα αριθμό περιφερειακών ή μειονοτικών γλωσσών  – και μερικές από αυτές έχουν γίνει επίσημες γλώσσες.

ü      19Οι μη Ευρωπαϊκές γλώσσες, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον Ευρωπαϊκό χώρο, είναι η Αραβική, η Κινεζική,η Ινδική, η κάθε μια με το δικό της σύστημα γραφής.

ü      20Η Ρωσία (148 εκατομμύρια κάτοικοι) έχει κατά πολύ το μεγαλύτερο αριθμό γλωσσών που μιλιούνται στην περιοχή της: από 130 μέχρι 200 γλώσσες ανάλογα με τα κριτήρια.

ü      21Λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων, η Ευρώπη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό πολύγλωσση. Στο Λονδίνο μόνο μιλιούνται κάπου 300 γλώσσες (η Αραβική, η Τουρκική, η Κουρδική, η Βερβερική, η Ινδική, η γλώσσα Παντζάμπι κ.λπ.)

https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx