Τα Χριστούγεννα εμπνέουν την ψηφιακή τάξη – Επιμορφωτικό σεμινάριο φιλολόγων

Η ψηφιακή τάξη της β΄ γυμνασίου άνοιξε την πόρτα της σε φιλολόγους!

Σε επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας τριών ωρών συμμετείχε ως μοναδική εισηγήτρια η εκπαιδευτικός του σχολείου ΠΕ02/ΤΕ16, κα Χαρά Σκουμποπούλου, με θέμα “Τα Χριστούγεννα εμπνέουν την ψηφιακή τάξη – η Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα της λογοτεχνίας” την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 – 9 μ.μ. Το σεμινάριο διοργάνωσε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, κα Βαΐα Αγγέλη, για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02 (φιλολόγους) των Γυμνασίων της Επιστημονικής Ευθύνης της (Ν. Πιερίας – Ν. Ημαθίας).

Η εισήγηση αφορούσε την παρουσίαση εκπαιδευτικού σεναρίου που υλοποιείται την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο μάθημα της λογοτεχνίας με αφορμή το λογοτεχνικό κείμενο “Κάποια Χριστούγεννα” του Γρηγόριου Ξενόπουλου. Το σενάριο περιλαμβάνει ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες που στηρίζονται κυρίως στη βιωματική προσέγγιση της μάθησης με την παράλληλη αξιοποίηση ποικίλων ψηφιακών εργαλείων.

Οι συμμετέχοντες φιλόλογοι εκφράστηκαν με θετικότατα σχόλια στο chat της τηλεδιάσκεψης και αρκετοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση της εισηγήτριας για συνεργασία το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της εφαρμογής του σεναρίου και στις δικές τους τάξεις.

“Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο Μουσικού Σχολείου Βέροιας”

Μία από τις δημιουργικές δραστηριότητες που παρουσιάστηκαν ήταν το “Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο Μουσικού Σχολείου Βέροιας” το οποίο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο παιδαγωγό, Χρίστο Τσολάκη και τη Βεροιώτισσα λαογράφο, Βούλα Χατζίκου το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια εφαρμογής του σεναρίου με το ψηφιακό εργαλείο PADLET.

Έγινε με το Padlet

Το Ψηφιακό Λαογραφικό Μουσείο υλοποιεί ξεναγήσεις και τρεις εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες καλεί τα σχολεία να συμμετάσχουν το επόμενο διάστημα. Ήδη αποδέχτηκαν την πρόσκληση των μαθητών της β΄ γυμνασίου η ραδιοφωνική ομάδα AMUSIC τοy Πειραματικού Μουσικού Γυμνάσιου – Λυκείου Παλλήνης και η καθηγήτρια κα Σοφία Λεβαντή. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν ήδη από τους μαθητές του σχολείου μας στο Μουσείο και συμμετέχουν στη συνεργατική δράση “Εσείς θα μας τα πείτε;”. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η παραγωγή συνεργατικής εκπομπής στο μαθητικό ραδιόφωνο – European School Radio η οποία θα μεταδοθεί την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 1 – 2 μ.μ. Επίσης η Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας με υπεύθυνη καθηγήτρια την φιλόλογο, κα Τατιάνα Παπά, θα πραγματοποιήσει ψηφιακή επίσκεψη και θα ξεναγηθεί στο μουσείο την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει και σε δράσεις του.

Όσα σχολεία επιθυμούν ξενάγηση και συμμετοχή στις δράσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη καθηγήτρια, Χαρά Σκουμποπούλου. (xaraskoub@gmail.com)

Δείτε το διαφημιστικό βίντεο της εκπομπής “Εσείς θα μας τα πείτε;”

Δράσεις Ψηφιακού Λαογραφικού Μουσείου Μουσικού Σχολείου Βέροιας

1. “Ἑσείς, θα μας τα πείτε;” Χριστουγεννιάτικη συνεργατική δράση 2020

2. “Βέροια: Γνωρίζω, Αξιοποιώ και Δημιουργώ “ Δημιουργική Δράση με αφορμή την περιήγηση στο μουσείο μας

3. “Παρουσιάστε μας τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής σας” – Δημιουργική Δράση με αφορμή την περιήγηση στο μουσείο μας

“Μνήμες και Θύμησες” – Ραδιοφωνική εκπομπή

Μια άλλη δραστηριότητα δημιουργική του σεναρίου αφορά την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής από τους μαθητές. Αποτέλεσμα του σεναρίου είναι δύο εκπομπές με τίτλο: “Μνήμες και Θύμησες” που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 8 – 8:30 μ.μ. και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2020 στις 6 – 7 μ.μ. στις οποίες οι μαθητές αφηγούνται προσωπικές ιστορίες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη τους με αφορμή τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης. Ακούστε την εκπομπή από το podcast του σταθμού εδώ.  

Οι εκπομπές έτυχαν θερμής αποδοχής από τους ακροατές οι οι οποίοι εμψύχωναν τους μαθητές από το chat του σταθμού κατά τη διάρκεια μετάδοσής τους. Μεταξύ των ακροατών ήταν ΄μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, συντονιστές εκπαίδευσης από ΠΕΚΕΣ της χώρας αλλά και η ραδιοφωνική παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος, κα Βάνα Πανορμίου, η οποία απηύθυνε από την αρχή της χρονιάς πρόσκληση συνεργασίας στα σχολεία μέσω του μαθητικού ραδιοφώνου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε και η παραγωγή των δύο εκπομπών του σεναρίου.

Δείτε το διαφημιστικό βίντεο της εκπομπής “Μνήμες και Θύμησες”

Ψηφιακό Περιοδικό “Μουσικά Κύματα”

Άλλη μια δραστηριότητα του σεναρίου αποτελεί η δημιουργία ψηφιακού περιοδικού στο SCHOOL PRESS. Οι μαθητές δημιούργησαν το περιοδικό “Μουσικά Κύματα” και κλήθηκαν να γράψουν άρθρα για το Α΄ τεύχος του περιοδικού με τίτλο: “Με άρωμα Χριστουγέννων” το οποίο είναι αφιερωμένο στα Χριστούγεννα και θα δημοσιευτεί το επόμενο διάστημα.

 

Ευχαριστούμε την κα Αγγέλη για το βήμα που έδωσε να παρουσιαστεί το σενάριο.